Vitaminer

Vitaminer, mineraler og sporstoffer

Vitaminer er livsnødvendige mikronæringsstoffer, som kroppen – med få

undtagelser – ikke er i stand til at danne selv, og derfor må vi have dem

tilført gennem kosten.

De vandopløselige vitaminer er B- og C-vitaminer. De udskilles med sved og

urin og kan vanskeligt overdoseres.

De fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E- og K-vitaminer. Ved langvarig

overdosering kan de ophobes i kroppen og forårsage vitaminforgiftninger.

De fedtopløselige vitaminer er lette at huske, hvis du sætter dem sammen

til: KED-A.

 

Kort og godt om de enkelte vitaminer og mineraler

Forskere i ind- og udland er absolut ikke enige om, hvad vitamin- og

mineralterapi kan bruges til. Hvor det er velkendt i USA at anvende de

enkelte vitaminer og mineraler som terapi ved sygdomme, mødes terapien med

stor skepsis af det danske sundhedsvæsen. Nøgleordene her i bogen dækker en

stor del af de symptomer, sygdomme og problemstillinger, som er samlet af

forskere verden over. Du vil langt fra finde alle fakta om de enkelte

næringsstoffer, men det er dog en kraftigt udvidet liste i forhold til den,

som Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen offentliggør

om vitaminer og mineraler.

Generelt skal du ikke selv begynde at jonglere med store doser af de enkelte

vitaminer og mineraler. Det skal du lade en naturopath hjælpe dig med. Men

du kan få en ide om, hvor vigtigt det er ikke kun at spise så sundt som

muligt, men også hjælpe kroppen på vej mod en bedre tilstand ved at spise et

samlet, stærkt multivitamin-mineralprodukt, som er letoptageligt.

Se skema s. 124.

 

A-vitamin

Ægte A-vitamin fra animalske produkter kaldes retinol.

Beta-caroten er et vegetabilsk forstadium til A-vitamin, men retinol er seks

gange stærkere end beta-caroten. Naturligt forekommende beta-caroten er uden

bivirkninger, også for rygere. A-vitamin kan kun frigøres fra leveren, hvis

der er tilstrækkelig zink til stede.

A-vitamin beskytter og styrker slimhinderne i luftvejene og i

underlivsorganerne og er derfor vigtigt for immunforsvaret.

A-vitamin har betydning for øjne, fostervækst og frugtbarhed og for

dannelsen af det kvindelige kønshormon progesteron. Beta-caroten beskytter

mod solens skadelige stråler og fremmer bruning af huden.

 

Mangelfølger

Tørre slimhinder og øget infektionsrisiko. Hudproblemer som uren og tør hud,

skældannelse, akne, eksem og psoriasis. Skøre negle og tørt, livløst hår.

Dårligt nattesyn og nedsat smags- og lugtesans. Vækstproblemer hos fostre og

børn. For meget A-vitamin kan skade fosteret, så undlad at eksperimentere

med høje doser, og slet ikke under graviditet.

 

B-vitaminer

B-vitaminer består af seks forskellige stoffer: B1, B2, B3, B5, B6 og B12.

Tidligere var gruppen større, da den også bestod af B8, B9, cholin og

inositol. I dag er sidstnævnte klassificeret som vitaminlignende stoffer.

 

B-vitaminer har alle det tilfælles, at behovet for dem stiger ved stress og

dårlig ernæring samt ved overdreven brug af stimulanser.

B-vitaminmangler kan opstå ved kraftig sportstræning, da de let udskilles

med sveden. De har alle en vis antioxidant virkning og modvirker derfor

ældning og kroniske sygdomme. De er også vigtige for de enkelte cellers

ernæring. Enzymer, som indgår i stort set alle kemiske processer i kroppen,

er afhængige af B-vitaminer, og også immunforsvaret skal have tilført B-

vitaminer for at fungere optimalt.

Spis kun større doser af et enkelt B-vitamin i en måneds tid. Resten af året

bør du spise alle B-vitaminer som et samlet tilskud. Der er meget få stærke

B-vitaminpræparater på hylderne med helseprodukter, og lad dig ikke vildlede

af, at visse firmaer kalder deres produkt for „stærkt“, for det kan være

ganske svagt i forhold til de terapeutiske doseringer, der er brug for ved

flere sygdomme.

Fordelen ved B-vitaminer er, at de er vandopløselige og ikke kan

overdoseres. De overskydende vitaminer bliver skyllet ud med urinen, som

derfor kan blive stærkt gul og næsten grønlig.

B-vitaminer bliver let ødelagt ved opvarmning, så du får flest B-vitaminer

gennem friske grønsager og frugter.

 

B1 (thiamin)

B1 virker ganske let vanddrivende, men kan hverken erstatte medicin eller

urter med vanddrivende effekt.

Vitaminet har betydning for tarmfunktion, saltsyreproduktion i mavesækken,

leverfunktion og i særdeleshed for nervesystemet. Vitaminet har også stor

betydning for insulinproduktionen og dermed for blodsukkerbalancen.

Kredsløb, specielt hjerte og pulsårer, har brug for B1, og immunforsvaret

kan heller ikke undvære B1 til dannelse af specielt neutrofile leukocytter

og T-lymfocytter. B1 har også betydning for svedproduktion, puls, blodtryk,

hormonbalance og blærefunktion.

 

Mangelfølger

Hukommelsesproblemer, angst, uro og nervøsitet, depression, søvnløshed,

appetitløshed, kriblen og stikken i arme, ben og i hud, lavt blodtryk og

transportsyge. I øvrigt ses mange af de samme symptomer ved overdreven

indtagelse af koffeinholdige drikke, sukker, samt ved stress og

forgiftninger fra tungmetaller.

 

B2 (riboflavin)

Det er især B2 vitaminet, som kan farve urinen gul, særligt ved doseringer

over 10 mg. Optagelsen af B2 fra tyndtarmen styres af

skjoldbruskkirtelhormoner.

B2 har især betydning for vækst og cellernes evne til at ånde. B2 indgår i

energiproduktionen i alle celler, er med til at danne antistoffer og hjælper

med omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. B2 har betydning

for mange af vores hormoner, blandt andet de hormoner, der skal fungere

optimalt ved stress eller problemer med nervesystemet. B2 er vigtigt for

øjets nethinde, bloddannelse og hudens struktur. Det er et af de vigtige

vitaminer for sportsfolk på grund af sin muskelopbyggende virkning.

 

Mangelfølger

Revner og sår i mundvige og øjenkroge, mundbetændelse og herpes, kløende og

for rød tunge.

Skællende, fedtet eksem, udslæt omkring næsen, øjenproblemer eventuelt med

grus i øjnene og lysføsomhed. Hårtab, manglende vækst hos børn og større

modtagelighed for infektioner kan også være tegn på B2-mangel.

 

B3 (niacin)

Der findes to typer B3-vitamin, nikotinamid og nikotinsyre. Nikotinsyre kan

i større doser give små, voldsomme, men ufarlige hedeture.

 

Niacin dannes også ud fra nikotin i tobaksplanten, deraf navnet, men har

intet med tobak at gøre.

B3 dannes fra aminosyren tryptofan. For at vi kan danne B3, skal der i

processen være B1, B2, B6 og B8 (biotin) til stede. Også derfor er det

vigtigt at tage alle B-vitaminer samlet frem for at jonglere med

terapeutiske doseringer.

 

Mangelfølger

B3 har ligesom flere af de andre B-vitaminer betydning for omsætningen af

kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. B3 har betydning for

saltsyreproduktionen i mavesækken og er vigtigt for dannelse af en lang

række hormoner. Nikotinsyre kan hjælpe til nedsættelse af forhøjet

kolesterol, og dens karudvidende effekt kan sænke et forhøjet blodtryk, men

kan ikke erstatte anden medicin.

 

B5 (pantotensyre)

Vitaminet kan dannes af en helt sund tarm, men optages ellers fra føden i

mavesæk og tyndtarm. Den største koncentration af B5 findes i lever, nyrer

og hjerte. B5 ødelægges lige som de andre B-vitaminer ved opvarmning og

dybfrysning.

B5 optræder i alle celler som en bestanddel af coenzym A. Dette enzym har

afgørende betydning for energi og vitalitet samt for dannelse af nye celler

og omsætning af kolesterol og andre fedtsyrer. B5 kan derfor have en vis

betydning for fedtforbrændingen. Co-enzym A styrker leverens afgiftningevne.

B5 har stor betydning for binyrernes hormonproduktion og

centralnervesystemets udvikling. Vitaminet indgår i vores immunforsvar og er

vigtigt til at hæve kroppens stresstærskel.

 

Mangelfølger

Mangel på B5 har på grund af vitaminets antioxidante virkning indflydelse på

for tidlig aldring, slap hud, rynker og hårtab. Det er specielt junkfood og

brug af stimulanser, som kan skabe mangelfølger.

Af mangelfølger kan også nævnes symptomer fra nervesystemet, lavt

blodsukker, svimmelhed, brændende fornemmelse i fødderne, muskelsvækkelse og

kramper.

 

B6 (pyridoxin)

B6 kan ligesom B5 dannes af en sund tarmflora. Vitaminet ødelægges ved

opvarmning og langvarig konservering, dybfrysning og lys. Spiser du for

meget kød og mælkeprodukter i forhold til frugter og grøntsager, kan der

opstå B6-mangel. P-piller nedsætter B6-niveuaet i blodet.

B6 er ligesom de fleste andre B-vitaminer vigtig for omsætning af

kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.

B6 har betydning for vores arveanlæg og er en forudsætning for tryptofans

omdannelse til B3 og optagelse af B12 og zink. Endvidere gør B6 selen

tilgængeligt for kroppen og medvirker ved dannelse af saltsyre i mavesækken.

 

Mangelfølger

B6-vitaminet aktiverer magnesium, og magnesiummangel kan få konsekvenser for

nervesystem og muskler.

B6-vitamin har betydning for normal bloddannelse, for immunforsvaret og for

forebyggelse af mange typer kredsløbslidelser, herunder dannelse af

blodpropper. Vitaminet har betydning for normal nerve- og hjernefunktion.

Depression og nedtrykthed kan være en følge af B6-mangel.

B6 er et vigtigt vitamin for en sund graviditet, for at forebygge PMS,

normalisere menstruation og er et gavnligt vitamin i overgangsalderen.

B6 øger drømmeaktiviteten, og generelt bør B-vitaminer ikke tages lige før

sengetid.

 

B12 (cobalamin)

B12 optages i tyndtarmen, når der er kalk til stede, og er helt afhængigt af

stoffet Intrinsic Factor, som dannes i mavesækken. Mangel på proteinet kan

 

føre til blodmangelsygdommen perniciøs anæmi, især hos ældre mennesker, men

også hos vegetarer, der i sagens natur ikke får rødt kød. Organismen kan

lagre cirka 2-5 mg B12-vitamin, heraf halvdelen i leveren. Dette lager

bruges meget langsomt, og der kan derfor gå op til tre til seks år, før en

mangeltilstand opdages. Symptomerne ligner i øvrigt de samme symptomer som

ved folsyremangel, og mere end 200 mcg folsyre kan ved en blodprøvetest

sløre B12-mangel. En blodprøve kan i øvrigt ikke altid afsløre en B12-

mangel.

B12 bevarer folsyre i cellerne, hvor de to stoffer sammen medvirker til at

danne røde blodlegemer og til at aktivere immunforsvaret. B12 indgår sammen

med en række andre vitaminer i dannelsen af hormoner, som er vigtige for

vores nervesystem.

 

Mangelfølger

B12-mangel kan ud over perniciøs anæmi medføre nerveskader. Der ses ofte,

men ikke altid, psykiske ubalancer, nedsat appetit, træthed, mundbetændelse,

stærkt rød, glat, øm, sviende og brændende tunge.

Da mangel på mavesyre, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer og ændret

tarmflora ofte ses hos ældre, bør ovennævnte symptomer og symptomer på

demens altid medføre en undersøgelse af B12-niveauet. Ved indsprøjtning af

B12 hos lægen ses ofte en meget hurtig forbedring af symptomerne. Gravide,

som er vegetarer, bør ligeledes være ekstra opmærksomme på B12-mangel.

 

C-vitamin (ascorbinsyre)

C-vitamin er nok et af de mest omtalte vitaminer og indgår i mere end 300

enzymprocesser i kroppen. Enzymer fungerer som postbude ud til alle celler,

og uden enzymer vil kemiske processer blive forringet eller gå i stå.

C-vitamin går let tabt ved kogning, dybfrysning, konservering, lys- og

luftpåvirkning. C-vitamin beskyttes mod iltning af bioflavonoider.

Bioflavonoider, som findes i de fleste planter, forstærker C-vitaminets

effekt op til 20 gange. C-vitamin konkurrerer med sukkerstoffer i cellerne,

derfor vil et stort sukkerforbrug nedsætte C-vitamins evne til at binde sig

til cellerne. Det medfører blandt andet, at vi bliver mere udsatte for

infektioner. C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, og et overskud af C-

vitamin udskilles med urinen.

 

Mangelfølger

C-vitamin er med til at danne bindevævsproteinet kollagen, som binder

cellerne sammen, og har derfor betydning for sårheling og dannelse af nyt

væv. Binyrerne er meget afhængige af vitaminet, og det har både betydning

for stressniveau og infektioner. C-vitamin fungerer desuden som et naturligt

antihistamin og anvendes af terapeuter i større doser ved akut og kronisk

allergi.

Kalkoptagelse og aktivering af kalk styrkes af C-vitamin, som derfor har

betydning for tænder og knogler. Mange andre næringsstoffer optages og

udnyttes bedre med samtidig tilførsel af C-vitamin, og blandt andet derfor

er det så vigtigt at kombinere næringsstoffer frem for ensidigt at tilføre

kun et enkelt. C-vitamin har også betydning for kredsløbet,

kolesterolniveauet, afgiftning af tungmetaller og sprøjtegifte samt for

dannelsen af kroppens naturlige smertehæmmer, endorfin.

Videnskaben har længe slået til lyd for, at vi skal spise en sund kost med

masser af fuldkorn, frugt og grønt, fordi det mindsker risikoen for blandt

andet hjerte-kar-sygdomme, men ifølge en ny undersøgelse foretaget af en

international forskergruppe er det tilsyneladende ikke så enkelt. I

undersøgelsen var sund kost ikke i stand til at yde væsentlig

hjertebeskyttelse. Til gengæld ser det ud til, at høje doser af C-vitamin

indtaget i pilleform beskytter ganske effektivt. Personer, som indtager mere

 

end 700 mg C-vitamin dagligt, har 25 % lavere risiko for at få

hjertesygdomme, sammenlignet med personer, der ikke spiser kosttilskud,

konkluderer forskerne. De opsigtsvækkende forskningsresultater er

offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical

Nutrition.

 

D-vitamin

Der findes mere end ti forskellige stoffer i gruppen af D-vitaminer, og de

er alle steroidhormoner, som har en hormonlignende effekt på kroppen,

hvilket adskiller dem fra andre vitaminer. Vi kan selv danne D3-vitamin i

huden via solens UV-stråler, så om vinteren har vi derfor særligt brug for

tilskud. Men behovet for D-vitamintilskud kan sagtens være til stede ti af

årets måneder for personer, der ikke opholder sig i solen eller som for

eksempel bærer tørklæde. Vitaminet regulerer blodets størkningsevne og

styrker hjerte, kredsløb og immunsystem. D-vitamin beskytter også mod

blyforgiftning.

 

Mangelfølger

Vi behøver D-vitamin for at kunne optage kalk og fosfor fra tyndtarmen. D-

vitaminmangel kan hos børn give bløde og underudviklede knogler og hos

voksne et blødere skelet end normalt. Der opstår risiko for afkalkning af

knogler, og D-vitaminmangel kan også skabe en dårlig muskel- og

nervefunktion. Andre mangelfølger er nedsat modstandskraft, krampetendens,

nedsat energi, stress, irritabilitet, forhøjet puls og nærsynethed.

D-vitamin dannes i huden under solbestråling, dog ikke fra september til

maj, hvor solen står for lavt på vores breddegrader. Da kosten kun

indeholder minimale mængder af vitaminet, må vi om vinteren tære på, hvad

der er bygget op i huden i løbet af sommeren. Selv i tilfælde, hvor kosten

er rig på D-vitamin, tærer kroppen om vinteren på sine sommerdepoter med ca.

85 % af det daglige D-vitaminbehov. I alt forbruges ca. 100 mikrogram om

dagen. Der er derfor gode grunde til at tage D-vitamintilskud hele året.

En undersøgelse af over 14.000 amerikanere viste, at folk med de bedste D-

vitamindepoter gennemgående havde langt bedre lungefunktion end dem med

meget små depoter. Forskellen er lige så stor som mellem eksrygere og

aldrig-rygere, og en mulig forklaring er, at D-vitamin sikrer korrekt

reparation af udslidte celler.

 

E-vitamin

De fire stoffer i E-vitamingruppen kaldes d-alfa-, d-beta-, d-delta- og d-

gammatocoferol. Den absolut sikreste form for E-vitamin er at spise de fire

naturligt forekommende tocoferoler samlet. Tocoferolernes virkning ligner

selens, de kan dog ikke erstatte hinanden, tværtimod er de indbyrdes

afhængige og forstærker hinandens virkning. E-vitamin lagres i kroppens

fedtdepoter og i de fleste organer.

E-vitamin er en vigtig antioxidant, som forebygger åreforkalkning og

blodpropper i hjerte og kar. Men doseringen bør være en del højere end

normalt anbefalet af Fødevarestyrelsen. Vælg derfor et stærkt produkt

registreret i Lægemiddelstyrelsens database.

 

Mangelfølger

Kun et velfungerende tarmsystem kan optage E-vitamin. Opstår der mangler,

går det ikke kun ud over kredsløbet, men også hormonsystemet, evnen til at

blive gravid og for tidlig aldring. Mangel på E-vitamin kan også give øget

kræftrisiko. Forstyrrelser i nerver og muskler, ømhed i muskler og hjerte-

kar-problemer kan også afhjælpes med E-vitamin.

 

Efter flere skarpe angreb mod antioxidanternes betydning er amerikanske

forskere nu vendt på en tallerken og erkender, at E-vitamin har en

beskyttende virkning. Helt konkret drejer det sig om midaldrende mandlige

rygere. Deres gevinst ved at have højt indhold af E-vitamin i blodet er 21 %

lavere kræftrisiko og 19 % lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Tallene stammer fra en omfattende undersøgelse af næsten 30.000 finske,

mandlige storrygere, som er blevet fulgt igennem en årrække. Forskerne målte

mændenes indhold af E-vitamin i blodet, inden undersøgelsen blev påbegyndt

for knap 20 år siden, og siden hen har man optalt, hvor mange der er døde,

hvad dødsårsagen var og har dernæst sat det i forhold til mændenes E-

vitaminstatus. Forskningen er offentliggjort i The American Journal of

Clinical Nutrition, et anset videnskabeligt tidsskrift, og øger den i

forvejen temmelig omfattende mængde af videnskabelig dokumentation, der

beskriver E-vitamins gavnlige effekt.

 

K-vitamin

Der findes tre former for K-vitamin: den naturlige K1 (fytylmenacinon), K2

(menakinon), som dannes af bakterier i den sunde tarmflora, og K3

(menadion), som er vandopløseligt.

K-vitamin lagres kun i små mængder i organismen. Spædbørn danner ikke K-

vitamin, og derfor gives det til moderen sidst i graviditeten og til det

nyfødte spædbarn,

 

Mangelfølger

K-vitamin har afgørende betydning for blodets evne til at koagulere, men har

også sammen med kalk og D-vitamin betydning for stofskiftet i knogler og

bindevæv. K-vitamin er vigtigt for nyrerne, leveren, hjertets og

nervesystemets funktion samt for almindelig vitalitet.

Mangelfølger forekommer ikke hos raske mennesker med en sund tarmflora.

Vitaminlignende stoffer

Tidligere var biotin, folsyre, cholin og inositol en del af B-

vitamingruppen. I dag kender man de enkelte stoffer bedre, og de er nu

fjernet fra gruppen og omtales her separat.

 

Biotin

Blev tidligere kaldt B8-vitamin og H-vitamin. Biotin er et meget aktivt co-

enzym, som har betydning for omsætning af næringsstoffer. Det dannes i en

100 % sund tarmflora. Biotin ødelægges ved kogning og anden kraftig

forarbejdning af maden. Ældre mennesker og sportsfolk har ofte et lavere

indhold af biotin i blodet.

 

Mangelfølger

Mangel på biotin kan forårsage for lavt blodsukker. Mangelsymptomer kan være

skældannelse, tab af hår, skøre negle samt tør eller fedtet hud. Desuden

udslæt, bleghed, blodmangel og infektioner i munden samt lungebetændelse.

Manglende appetit, utilpashed, søvnløshed, mælkesyredannelse i musklerne,

berøringsfølsomhed, mentale forstyrrelser og depression.

 

Folsyre

Folsyre blev tidligere kaldt B9-vitamin, men kaldes også folinsyre, folat og

folacin. Mangel på folsyre er udbredt, særligt hos ældre mennesker. Folsyre

ødelægges meget let ved opvarmning og lyspåvirkning. Da det findes i rå

grønsager og grønne salater, er det vigtigt at få disse fødevarer dagligt.

Folsyre og B12-vitamin optræder ofte sammen. De lagres i leveren, og begge

kan dannes af en sund tarmflora.

 

Mangelfølger

Neuralrørsdefekt hos fostre, som blandt andet forårsager rygmarvsbrok og

læbe-ganespalte, skyldes i tre ud af fire tilfælde mangel på folsyre. Derfor

 

anbefaler Lægemiddelstyrelsen, at kvinder, der planlægger graviditet,

indtager 400 mikrogram folsyre frem til graviditetens 12. uge.

Mangler forekommer hyppigt hos p-pillebrugere og ved brug af visse

vanddrivende midler. Hyppig brug af antibiotika kan også øge behovet.

Folsyre har betydning for normal hårvækst og for huden. Ved mangel på

folsyre ses en række symptomer som for eksempel mundbetændelse, revnede,

afskallede læber, svimmelhed, åndenød, spændinger med hovedpine,

muskelsvækkelse og mave-tarmforstyrrelser såsom mavesår og diarre.

Et nyt hollandsk forsøg viser, at folsyre kan styrke og fremme hukommelsen

hos ældre. Forsøget viste, at 800 mikrogram folsyre dagligt i tre år fremmer

de mentale funktioner. 818 mænd og kvinder (50-70 år) deltog i forsøget. De

havde alle forhøjet homocystein, en aminosyre, som menes at spille en rolle

ved Alzheimer, hjertesygdomme og blodpropper.

Indholdet af folsyre i blodet steg med 500 %, og homocysteinindholdet faldt

med 25 % efter tre år.

Den forbedrede hukommelse svarede til, at forsøgspersonerne blev fem år

yngre, mens deres evne til at bearbejde ny information og de motoriske evner

svarede til, at de blev to år yngre.

Kilde: Alzheimer’s Associations Konference, Washington 2005 (Presentation

HT-002)

 

Cholin

Cholin er en del af lecitinmolekylet og kan produceres i leveren ud fra

aminosyrerne metionin og serin. Det er en forudsætning, at der er

tilstrækkelige mængder af B6, B12, folsyre og magnesium til stede, ligesom

ernæringen skal være optimal.

Cholin har betydning for normal funktion af lever, galdeblære, nerver og

hjerne. Cholin har sammen med inositol og lecitin betydning for forebyggelse

af alkoholskader og er vigtigt for, at organismen kan transportere

fedtstoffer i blodbanen ud til alle celler.

 

Mangelfølger

Mangel på cholin kan forårsage leverbelastning, åreforkalkning,

blodpropdannelse, for tidlig aldring, forhøjet blodtryk, angst,

hjertebesvær, søvnforstyrrelser og mange af de problemstillinger, som nemt

kan forveksles med aldring og demens.

 

Inositol

Inositol findes i ni forskellige former, heraf fire i naturen. Kun

myoinositol er biologisk aktivt.

Inositol kan ødelægges af én kop kaffe og af overdreven indtagelse af vand.

Inositol kan også ødelægges af visse typer medicin, for eksempel sulfa, som

anvendes ved behandling af blærebetændelse.

Inositol har stor betydning for nervesystemet, for en sund nervevækst, og

virker derfor beroligende på nervesystemet. Inositol er sammen med cholin og

lecitin med til at sænke kolesterolindholdet i blodet og er derfor med til

at forebygge blodpropper.

 

Mangelfølger

Mangel på inositol kan forårsage øjenlidelser, hårtab, forstoppelse,

forhøjet kolesterol, eksem, hudbetændelse, nervesvækkelse,

søvnforstyrrelser, angst og nedsat sædkvalitet.

 

Q10

Co-enzym Q10 findes i cellernes mitokondrier, hvor det aktiverer enzymer,

som styrer energiproduktionen.

Mitokondrierne er cellernes kraftstation, som sørger for at nedbryde de

forskellige næringsstoffer, så der skabes energi til cellen via molekylet

 

ATP, der kan sammenlignes med et brændstof, og som derfor er nødvendigt for

alle kroppens funktioner.

Kroppen danner selv Q10, men ikke i tilstrækkelige mængder, og en del

tilføres gennem kosten.

 

Mangelfølger

Med alderen falder produktionen og cellernes Q10-niveau. Også en lang række

sygdomme kan ødelægge Q10-niveuet. Det er specielt væv med en høj

stofskifteaktivitet, som vil blive påvirket, for eksempel hjerte, muskler,

immunsystem, mavens slimhinde og tandkød.

Q10 fjerner bivirkningerne af

kolesterolsænkende lægemidler

De yderst effektive kolesterolsænkende lægemidler, de såkaldte statiner, har

vist sig at gribe forstyrrende ind i hjertefunktionen. Ifølge ny forskning

kan co-enzym Q10, hvis det indtages som et samtidigt tilskud til

statinbehandlingen, modvirke problemer med det diastoliske blodtryk, som er

en af de potentielt farlige bivirkninger af statinbehandling.

Forklaringen på fænomenet er, at såvel kolesterol som Q10, der er et

naturligt forekommende stof med vital betydning for cellernes

energistofskifte, bliver dannet i leveren ud fra samme biokemiske

grundstamme. Ved at blokere dannelsen af kolesterol ved hjælp af medicin

hæmmes samtidig den normale syntese af co-enzym Q10, hvilket er årsagen til,

at hjertet kommer til at mangle energi, så der sker en forringelse af den

normale hjertefunktion.

Dette kan man imidlertid modvirke ved sammen med den kolesterolsænkende

medicin at give tilskud af co-enzym Q10 i kapselform.

Statinbehandlingen bliver mere sikker, hvis der samtidig tages 300 mg Q10.

Lægen vil, på opfordring, kunne rekvirere forskningsresultaterne.

Kilde: Adarsh Kumar, Harharpreet Kaur, Sunil Kumar Varun Mohan. Govt.

Medical College, Amritsar (Indien)

 

Betydeligt forbedret hjertefunktion

Undersøgelser foretaget på hjertepatienter med kronisk hjertesvigt viser, at

co-enzym Q10 øger cellernes energiomsætning i hjertemuskulaturen og

resulterer i en betydeligt forbedret hjertefunktion. Dette viser sig især

ved et forbedret slag-indeks (mængden af blod, som bliver presset igennem

den venstre ventrikel, hver gang hjertet slår), reduceret arterietryk i

lungerne og en generelt forbedret fysisk præstationsevne med færre

symptomer. 100 mg Q10 om dagen bliver i udlandet brugt som supplement til

øvrig hjertebehandling.

 

Mineraler

Vores krop er afhængig af mineraler. Mineraler, hvor koncentrationen er

mindre end 1:50.000 af den samlede legemsvægt, benævnes sporstoffer.

Sporstofferne indgår i de enzymer, som styrer tusinder af kroppens

biokemiske processer. På trods af den beskedne forekomst er sporstofferne af

vital betydning for alle livsprocesser.

Mineraler: Kalk, fosfor, kalium, magnesium, natrium, klor og svovl.

Sporstoffer: Jern, jod, kobber, chrom, mangan, selen, silicium, zink og ca.

60 andre.

 

Sporstofferne er, som navnet antyder, kun til stede i meget små mængder i

kroppen. Men trods deres ringe mængde har de betydning for over 100

forskellige enzymer, som er med til at styre kroppens funktioner.

 

Kalk (calcium)

Kalk findes fortrinsvis i knogler og tænder, ca. 1,2 kilo i alt. Kalk findes

overvejende uden for cellerne, hvorimod magnesium findes inde i cellerne.

Forudsætningen for en god kalkoptagelse er, at der er nok D-vitamin,

magnesium og tilstrækkeligt med mavesyre til stede. C-vitamin er også

vigtigt for optagelsen af kalk.

Der er flere fødevarer, som hæmmer optagelsen af kalk, blandt andet spinat,

rabarber, te, kakao, tomat og persille, som alle indeholder oxalsyre.

Alkohol hæmmer optagelsen af D-vitamin, og overdreven brug af

afføringsmidler kan nedsætte optagelsen af kalk.

 

Mangelfølger

Kalk er et af de vigtigste mineraler ved knogleskørhed (osteoporose) Se

Behandlingsnøglen, side 243.

Kalk har endvidere betydning for en stribe enzymprocesser i kroppen og al

muskelaktivitet, herunder hjertemusklen. Ved kalkmangler kan der opstå

vækstforstyrrelser, bløde knogler, hjerteuro, muskelkramper, forskellige

psykiske ubalancer samt blå fingre og tæer.

Børn har et større behov for kalk, og den kalk som findes i grønne grønsager

og sesamfrø, er langt bedre optagelig end den kalk, som findes i mælk.

Drikker dit barn mælk, er ét til to glas (økologisk) mælk af en god kvalitet

at foretrække frem for alt for mange mælkeprodukter tilsat sukker.

 

Fosfor

Fosfor er hovedsagligt koncentreret i knogler og tænder. Her findes 90 % af

de ca. 700 gram fosfor, som findes i kroppen. Fosfor optages i tarmen og

udskilles med urinen. Fosfor og kalk optræder næsten altid sammen, og de

arbejder tæt sammen. D-vitamin er forudsætningen for udnyttelsen af fosfor,

der findes i overdreven mængde i sodavand, især cola, samt pølser, ost,

mælkedesserter, brød og færdigretter. Fosfor binder sig til kalk og kan øge

risikoen for knogleafkalkning. Da fosfor er syredannende, mobiliseres kalk

fra knoglerne for at afbalancere syre-basebalancen, og når der mangler kalk

i knoglerne, bliver de skøre. Det gælder både hos børn og voksne.

Fosfor er afgørende for energiproduktionen i cellerne og sørger desuden for,

at vi kan udføre muskelarbejde og opretholde kropsvarme.

 

Mangelfølger

Ses meget sjældent. Faktisk får de fleste for meget fosfor, som kan belaste

kalkbalancen, forårsage knogleafkalkning, skabe hyperaktivitet og forhøjet

fedtindhold i blodet og kramper i benene.

 

Kalium

Der findes 115-150 mg kalium i kroppen, heraf 98 % inden i cellerne. Mange

mennesker har kaliummangel, fordi de spiser for meget salt.

Kalium optages i tarmen, og overskydende kalium udskilles med urinen. Kalium

indgår i fordøjelsessafterne. Hos mennesker med magnesiummangel kan der

tillige opstå underskud af kalium. Udskillelsen af kalium øges ved

indtagelse af kaffe, sukker, alkohol, samt ved brug af vanddrivende medicin,

afføringssmidler og visse typer medicin. Overfunktion af skjoldbruskkirtelen

samt langvarig diarre og opkastning kan medføre kaliummangel.

Kalium er en elektrolyt, som sammen med natrium og klor sørger for at

opretholde elektrolyt-væskebalancen, en balance, der har vital betydning

for, at de enkelte celler har den korrekte spændingstilstand, så de kan

fungere optimalt.

 

Mangelfølger

Symptomerne på mangel af kalium, magnesium og B6 ligner hinanden, og det kan

derfor være en god ide at tage alle tre i kombination med de øvrige

næringsstoffer.

Mangel på kalium kan give muskelkramper, dårlig impulsledning i

nervesystemet, hjerterytmeforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser,

væskeansamlinger, forstoppelse, nedsat appetit, nervøs spiseforstyrrelse,

træthed, sukkersyge, allergi, hovedpine, led- og muskelsmerter, stress og

forhøjet blodtryk. Mange af symptomerne skabes på grund af for meget natrium

(salt) og for lidt kalium.

 

Magnesium

Magnesium indgår i over 300 enzymprocesser i kroppen. Mineralet findes

primært inden i cellerne i modsætning til kalk (calcium), som findes uden

for cellerne. Kroppen indeholder 20-30 gram magnesium, heraf 60 % i

knoglerne, 20 % i musklerne og resten fordelt i nerve-, kirtel- og levervæv.

Vanddrivende medicin, p-piller og flere andre slags medicin samt overforbrug

af alkohol øger udskillelsen af magnesium. Stærk kogning og stegning fjerner

magnesium fra maden. Ved sukkersyge, nyrelidelser og hormonelle

forstyrrelser ses ofte øget udskillelse.

Mangel på magnesium er langt mere udbredt end antaget, blandt andet på grund

af det overdrevne forbrug af mælkeprodukter samt for meget fosfor fra kød og

færdigretter.

 

Mangelfølger

Magnesiummangel fører til muskelkramper, muskelsvaghed, træthed og

hjerterytmeforstyrrelser.

Magnesiummangel kan også medføre nedsat immunforsvar og PMS (præmenstruelt

syndrom) Visse fødevareallergier kan opstå på grund af magnesiummangel.

Langvarig mangel giver åreforkalkning og øget risiko for blodpropdannelse

samt øget risiko for udvikling af sukkersyge, lavt blodsukker og anoreksi.

Andre mangelsymptomer retter sig mod de psykiske aspekter, og et tilskud af

magnesium kan derfor være med til at afhjælpe uro, nervøsitet, et

overbelastet nervesystem, lav smertetærskel eller andre problemer i muskler

eller nervesystem.

 

Natrium

Natrium (salt) er som kalium en elektrolyt og sørger sammen med kalium og

klor for spændingstilstanden mellem det indre og ydre af cellen, så den

fungerer optimalt. Natrium optages i mavesæk og tyndtarm, og 90 % udskilles

igen med sved og urin. De fleste mennesker i den vestlige verden spiser tre

til seks gange så meget salt, som de har brug for. Behovet er ca. 3 gram

dagligt, men de fleste spiser 5-20 gram. Hovedpinepiller med

acetylsalicylsyre og sodaholdige drikke kan også give for meget natrium.

 

Mangelfølger

Mangler ses kun ved visse nyresygdomme og overdreven sport eller hedeslag,

hvor der på grund af svedafsondring udskilles for meget natrium. Symptomerne

på natriummangel er blodtryksfald, kramper, apati, hovedpine, smerter i

læggene, kvalme, opkastninger og svimmelhed.

For store mængder af natrium kan give forhøjet blodtryk, migræne,

væskeansamlinger, hjerte-kredsløbsproblemer, vandladningsbesvær og mavesår.

Sporstoffer

 

Jern

Jern er det vigtigste spormineral for mennesket. Kroppen indeholder 4-6 gram

jern, som udgør ca. 65 % af hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. En

liter blod indeholder cirka 500 mg jern. 1000 mg C-vitamin om dagen

forbedrer jernoptagelsen op til 1000 gange. Hæmojern fra kød optages bedre

end jern fra planter, medmindre der er tale om et aminokeleret jerntilskud.

Uorganisk jern må frarådes, da det giver bivirkninger og optages dårligt.

 

Mange kvinder i menstruationsalderen og ældre mennesker mangler jern.

Jerndepoterne hos mænd vokser fire gange hurtigere end hos kvinder. For

meget jern kan øge risikoen for afkalkning, hvilket også kan ske for

ikkemenstruerende kvinder.

Børn, som drikker mange mælkeprodukter, risikerer jernmangel. Det samme

gælder, hvis man i det hele taget er dårligt ernæret, drikker for mange

garvesyreholdige drikke, har for lidt mavesyre eller mangler C-, B6-, B12-

vitamin, folsyre, zink, kobber, kobolt, molybdæn og/eller mangan.

 

Mangelfølger

Der er en lang række symptomer på jernmangel: udtalt bleghed, nedsat

modstandskraft mod infektioner, træthed, svækkelse og udmattelse, kraftig

hjertebanken ved lille anstrengelse, søvnbesvær, øm tunge, opadbuede og

rillede negle, hudsprækker ved alle kropsåbninger, ru, tør og rynket hud,

tørt og porøst hår, pletvis pigmentering, tørre og sarte slimhinder, mave-

tarmproblemer, øget udflåd og kraftige blødninger hos kvinder, øresusen,

ledsmerter, følelsesløshed i hænder og fødder, brændende fingerspidser og

nedsat koncentrations- og indlæringsevne.

Et dansk firma bruger i samarbejde med et norsk firma mange forskningskroner

på at udvikle de allerbedste jerntilskud, som er plantebaserede og

aminokelerede, så den bedst mulige optagelse sikres. Faktisk ved man, at et

sådant produkt bliver optaget fire gange bedre end andre jerntilskud. Der

indgår ikke blod fra dyr i produktet. Spørg i helsekosten eller på apoteket.

 

Jod

Jod er et livsvigtigt spormineral; kroppen indeholder 10-20 mg jod. Det

meste er oplagret i skjoldbruskkirtelen, resten i blodet og cellerne.

Jodmangel forekommer ret hyppigt på vores breddegrader, og bordsalt er

derfor tilsat jod. Over 200.000 mennesker i Danmark lider af struma, som

blandt andet kan skyldes jodmangel. Jodoptagelsen er afhængig af kobber og

zink, ligesom også C-vitamin er vigtigt for at beskytte det jodholdige

stofskiftehormon, thyroxin, som dannes i skjoldbruskkirtlen.

 

Mangelfølger

Jodmangel kan føre til struma eller lavt stofskifte med overvægt, træthed,

sløvhed, depression, blodmangel og lavt blodtryk til følge. Endvidere lav

puls og infektionsmodtagelighed, nedsat sexlyst og frugtbarhed samt lav

morgentemperatur.

Fortykkelse af huden og hævelse af ansigtet (myxødem) er ligeledes

jodmangelsymptomer.

Folk, som lever saltfattigt og ikke spiser fisk, bør være særligt

opmærksomme på at få jod, for eksempel fra tang.

 

Kobber

Kobber er et livsnødvendigt spormineral. Et voksent menneske indeholder 60-

125 mg kobber, som fortrinsvis findes i muskler, lever og hjerne. Kobber

optages i mavesæk og tyndtarm og udskilles via galde og afføring. Kobber har

betydning for optagelse af jern og B12. En lang række mineraler skal være

til stede, for at kobber optages korrekt.

Kobber indgår i en række enzymer og antistoffer, særligt i de enzymer, hvori

også zink indgår. Enzymer beskytter cellerne mod ødelæggelse af frie

iltradikaler. Kobber har stor betydning for celleånding, hæmoglobin (det

binder jern til hæmoglobin) og for pigmentdannelse i hud og hår samt ved

dannelse af bindevæv og visse fedtstoffer til hjernen. Kobber medvirker ved

omsætning af C-vitaminer, jod og proteiner.

 

Mangelfølger

Kobbermangel forekommer sjældent og da oftest i forbindelse med

fejlernæring, ekstreme slankekure og ved bulimi. Stor kobbermangel kan

ligesom for meget kobber forårsage aggressioner og depressioner.

Af mangelfølger kan nævnes diverse hudlidelser, pigmentsvind, hårtab og

tidlig gråhårethed, allergi, luftvejsproblemer, infektioner, stress og

stofskifteforstyrrelser. Kobbermangel kan øge risikoen for at udvikle

kredsløbs-lidelser og føre til oplagring af jern i leveren, så der opstår

blodmangel.

 

Chrom

Chrom er et livsnødvendigt spormineral, som vi har 2-6 mg af i kroppen.

Bundet i GTF-form (Glucose Tolerance Factor) findes chrom i leveren og

lagres i milt og knoglemarv. Chrom-ioner findes i alle cellekerner og på

celleoverflader, hvor de udgør en vigtig del af cellernes evne til at optage

insulin.

Optagelsen af chrom hæmmes af jern, mangan, kalk, zink og titan. I den

danske kost er chromindholdet under halvdelen af de anbefalede 50 mcg.

Insulin aktiveres af chrom og skal sammen med B3-vitamin og tre aminosyrer

regulere vores evne til at tolerere sukker.

 

Mangelfølger

Chrommangel kan være en vigtig faktor ved lavt blodsukker, sukkersyge og

muligvis ved udvikling af grå stær. Antallet af sædceller falder muligvis

ved mangel på chrom. Mangel på chrom kan også være medårsag til udvikling af

hjerte-kredsløbssygdomme samt vækstforstyrrelser hos fostre.

Det er ikke ligegyldigt, hvilket chromtilskud du vælger. Det skal indeholde

chromgær, som gør chromen let optagelig for kroppen. Produktet er

fremstillet på basis af videnskabelige studier og bliver i udlandet brugt af

læger til at behandle blodsukkerudsving ved diabetes 2 med meget fine

resultater. Og så er det uden bivirkninger. Spørg efter chromgær hos din

helsekostforhandler.

 

Mangan

Mangan er et livsvigtigt spormineral og indgår sammen med kobber og zink i

et vigtigt arbejde med at styre de mange frie iltradikaler, som kroppen selv

producerer, men som også bombarderer vores celler med udefrakommende

forurening og giftstoffer fra tobak, alkohol, junkfood og mad, som er

branket eller indeholder hærdet fedt. Kroppen indeholder 10-20 mg, som

hovedsagelig findes i knogler, indre organer, bindevæv, skjoldbruskkirtel,

hypofyse og tænder. Mangan findes også i alle cellekerner og i cellernes

åndingssystem, mitokondrierne. Mangan findes tillige i mørkt hår og hud samt

i øjets nethinde, som også består af mørk pigment. Mangan kan ikke lagres i

kroppen, og vi mister 4 mg mangan dagligt. Manganoptagelsen hæmmes af jern,

kalk, zink, fosfor, kobolt og sojaprotein samt af for lidt mavesyre. Vi skal

have det tilført hver dag, men optagelsen kan hindres, hvis vi spiser for

mange mælkeprodukter og for meget kød.

 

Mangelfølger

Mangan er vigtigt for cellernes iltningsprocesser og for omsætningen af mad.

I samarbejde med chrom regulerer mangan blodsukkerbalancen. Mangan fungerer

som en igangsætter ved dannelse af hormoner, specielt dannelse af

skjoldbruskkirtelens hormon, thyroxin. Mangan har også betydning for

testikelvæv og for mælkekirtlernes funktion. Mangan arbejder sammen med kalk

i knoglevæv, brusk og bindevæv og har derfor betydning for knogler og

tænder, herunder forebyggelse af huller i tænderne.

 

Selen

Kroppen indeholder 13-20 milligram selen, heraf 50 % i leveren. Resten

findes i cellerne, særligt i sædceller og kønskirtler. Selens biologiske

aktivitet minder meget om E-vitamins, men er betydeligt mere effektiv. Ved

E-vitaminmangel hæmmes optagelsen af selen. I Norden findes kun små mængder

selen i jorden, og med forurening, syreregn og udpining af jorden forværres

problemet. Derfor er selenmangel ganske almindelig, og al ny forskning tyder

på, at netop selen bør tilføres som ekstra kosttilskud til alle. Den daglige

gennemsnitskost indeholder 25-60 mikrogram. Det reelle behov er 100-200

mikrogram.

Selen er en meget aktiv antioxidant, som i samarbejde med andre anti-

oxidanter beskytter cellemembranerne mod ødelæggelse, så aldringsprocessen

bremses. De røde blodlegemer beskyttes af selen; det samme gælder vores

arveanlæg. Arveanlæg findes som bekendt i alle celler, og sker der en

forandring her, kan en celle lettere omdannes til en kræftcelle. Kræft-og

hjertesygdomme samt kredsløbslidelser som åreforkalkning og forhøjet

blodtryk forebygges ved indtagelse af organisk selen.

 

Mangelfølger

Hjerte-kredsløbslidelser, åreforkalkning og forhøjet blodtryk samt lavt

blodsukker og sukkersyge kan skyldes mangel på selen. Andre mangelfølger er

sterilitet, impotens, muskelfunktionsforstyrrelser, lever-, bugspytkirtel-,

led- samt hudlidelser. Alle degenerative processer og alderdomssvækkelse som

grå stær, huddegeneration, gigt og kræft kan skyldes mangel på selen.

I Danmark må man ikke angive på et selenprodukt, at det kan være

kræftforebyggende. Men i USA har myndighederne taget den nyeste viden om

selen til efterretning og tillader nu, at man på selenpræparater anfører, at

selen ifølge undersøgelser kan mindske risikoen for visse kræftformer, dog

med det forbehold, at der foreløbig er tale om videnskabelig dokumentation

af begrænset karakter.

Et dansk produkt indeholder en patenteret selengær, der især udmærker sig

ved at kunne dokumentere en meget høj optagelighed på næsten 90 % samt et

højt og ensartet indhold af den veldokumenterede og aktive selen, l-

selenomethionin. Det er præparatets høje kvalitetsstandard, som blandt andet

har bevirket, at det officielt er udvalgt til den internationale PRECISE-

undersøgelse, hvor 42.000 mennesker over en flerårig periode tager

selentilskud. Det er undersøgelsens mål at kunne dokumentere en eventuelt

forebyggende virkning.

Spørg efter det danske produkt med selengær hos din helsekostforhandler. Det

er i øvrigt det produkt, der er foretaget flest videnskabelige undersøgelser

på, og intet andet selenprodukt er så effektivt på grund af den store

biotilgængelighed.

 

Silicium

Silicium kaldes også for kisel. Kroppen indeholder 1-3 gram silicium, som

optages i tarmen, og hvorfra eventuelt overskud udskilles. Silicium minder

om kulstof og findes overalt i naturen. Kroppen udnytter organisk silicium

bedre end uorganisk silicium.

Silicium er forudsætning for normal knoglevækst. Sporstoffet styrker hud,

hår, negle og slimhinder, og det holder bindevævet elastisk. Silicium virker

styrkende på slimhinder og heler sår for eksempel i tarmsystemet. Silicium

styrker tillige blodkar og forhindrer gennemtrængning af det farlige LDL-

kolesterol. Silicium aktiverer makrofager, som er den del af vores

immunforsvar, som fungerer som skraldemænd og bogstavelig talt æder

affaldsstoffer, toksiner og andre komponenter, som ikke hører til i kroppen.

 

Mangelfølger

Typiske mangelsymptomer er sarte slimhinder, øget infektionsmodtagelighed,

særligt i bihuler og blære. Svage negle, slap hud, slapt bindevæv, eksem,

rynker, hårproblemer samt øget håndsved og kløe mellem fingre og tæer.

Siliciummangel kan også være medvirkende årsag til visse psykiske problemer

med uro i krop og sind og forskellige nervelidelser samt kredsløbslidelser.

 

Zink

Zink findes i alle celler og er en af de mest kendte antioxidanter. Kroppen

indeholder 1,5-3 gram zink, og størsteparten findes i sædvæsken, de røde og

hvide blodlegemer, i kirtler, i mellemøret samt i knogler, hud og muskler.

En gennemsnitskost giver kun cirka halvdelen af anbefalet dagsdosis, ca. 8

mg mod de anbefalede 15-20 mg. Udskillelsen af zink øges ved psykisk stress,

stærk svedafsondring, skællende hudsygdomme, sukkersyge og visse

nyrelidelser. Vanddrivende medicin og behandling med kortisonpræparater og

visse gigtmediciner øger ligeledes udskillelsen af zink.

Zink indgår i mere end 200 kendte enzymprocesser i kroppen og er vigtig for

alle celler, immunforsvar og normal celledeling.

 

Mangelfølger

Zinkmangel kan medføre problemer under graviditet, fostermisdannelser og

indlæringsproblemer hos børn samt nervøs spiseforstyrrelse. Ved alle typer

hudproblemer er der behov for zink. Hormonsystemet er afhængigt af zink.

Mangel på zink giver sig ofte udtryk i form af irritabilitet, nedsat

muskelstyrke og udholdenhed samt lavt blodsukker.

Det er en myte, at vi kun har brug for vitaminer om vinteren. Måske spiser

vi en anelse sundere om sommeren, men der ryger også meget ikke-mad ned:

alkohol, sodavand, is, slik, grillmad og chips.

En nyere engelsk undersøgelse under ledelse af forskeren Carlo Leifert

afslører, at grønsager gennem de sidste 50 år har mistet 24 % af deres

magnesiumindhold, 27 %

af jernindholdet og 46 % af calciumindholdet. I forhold til økologiske

grønsager og frugter indeholder de konventionelt dyrkede produkter alt i alt

40-60 % færre antioxidanter og næringsstoffer.

Kostens dårlige kvalitet, forurening og den moderne livsførelse betyder, at

mange vil have glæde af et kosttilskud hele året – både til forebyggelse af

mangelsygdomme og til at have mere at stå imod med.

 

Antioxidanter og ORAC-værdier

Antioxidanter neutraliserer de frie iltradikaler, som forskerne i dag er

sikre på har betydning for cellebeskadigelser og en lang række sygdomme.

Blandt vigtige antioxidanter kan nævnes A-, C-, og E-vitamin samt mineraler

som zink og selen.

Der er opstillet en måleenhed, som angiver den totale mængde af anti-

oxidanter i et fødemiddel. Måleenheden kaldes for ORAC (Oxygen Radical

Absorbency Capacity). I denne forbindelse er antioxidanterne ikke alene de

nævnte vitaminer og mineraler, men også sekundære plantestoffer som for

eksempel elaginsyre i bær, lycopen i tomat og vandmelon og phytinsyre i

fuldkorn, bælgfrugter og mange andre grønsager og frugter.

Kakaobønnen, svesker, bær, hvidløg og grønkål har særligt høje ORAC-

værdier. Blommer, broccoli, rødbeder, citrusfrugter, rød peberfrugt,

cayenne, kiwi, ingefær og gurkemeje ligger også højt på listen. Det samme

gælder for te, især grøn, hvid og rød te, rødvin og portvin.

Når surmælksprodukter holder sig bedre end mælk, skyldes det også

antioxidanter, som blandt andet produceres af de tilsatte

mælkesyrebakterier.

 

Visse lægeurter, der er gavnlige for kredsløbet, som for eksempel Crataegus-

arter (hvidtjørn) og Gingko biloba (tempeltræ), indeholder særligt mange

antioxidanter.

Naturen er et overflødighedshorn af forskellige antioxidanter, men én har

høstet særlig megen opmærksomhed, nemlig barkekstrakten Pycnogenol, som

udvindes af fransk strandfyr (Pinus maritima). De aktive stoffer i

ekstrakten, de såkaldte proanthocyanidiner, er yderst potente antioxidanter,

som har en neutraliserende effekt på skadelige frie radikaler. Forsøg viser,

at ekstraktens antioxidanteffekt er 20 gange kraftigere end C-vitamin og 50

gange kraftigere end E-vitamin. Desuden har den en understøttende virkning

på de to vitaminer, idet Pycnogenol sørger for, at de indgår på ny i

kroppens antioxidantkredsløb. Spørg i helsekostbutikken efter et

standardiseret produkt med Pycnogenol. Et standardiseret produkt garanterer

et minimumindhold af de virksomme stoffer.

 

Røde druer, en række bær og jordnødder indeholder resveratrol. Stoffet, der

virker som en kraftig antioxidant og planteøstrogen, har vist sig at

forebygge kræft.

 

Kakaobønnen indeholder polyfenoler, som er meget kraftige antioxidanter.

Mælk og sukker kan udviske antioxidanternes virkning. Så foretræk mørk

chokolade med et kakaoindhold over 70 %. Det er sundt i mindre doser, og

cirka 20 gram om dagen skulle være nok, hvis du vil forkæle dig selv og dit

helbred.

 

Vitaminer, mineraler – en kort oversigt over fødemidler

Vitaminer Betydning Kilder

A Immunforsvar, hud, øjne Gulerødder, spinat, lever,

levertran

B Stofskifte, nervesystem, blod, hud, hår Grønsager, frugter,

nødder, ølgær

C Immunforsvar, kredsløb, afgiftning Friske frugter og

grønsager

D Kalkoptagelse og knog-ledannelse Sollys, fede fisk,

levertran, avocado

E Immunforsvar, kredsløb, hormonsystem Planteolier, nødder,

kerner, fuldkorn

K Størkning af blod Dannes i sund tarmflora

Mineraler og de mest kendte sporstoffer

Kalcium Knogler, tænder, vækst, muskler, nerver Mælk, vand, korn,

grønsager

Magnesium Knogler, hjerte, nerver, blodsukker Korn, frø, nødder,

frugt, grønsager

Fosfor Vækst, knogler, tænder

Kød, kerner, mælk, sodavand

 

Kalium Væskebalance, muskler, nerver, blodtryk Kartofler, avocado,

bananer, grønsager, frugt

Natrium, salt Væskebalance, muskler og nerver Havsalt, som også

indeholder kalium, jod, m.v. Urtesalt

 

Jern Blod, immunforsvar, vitalitet, vækst Grønne grønsager,

abrikos, kød

Zink Hud, hår, fertilitet, smags- og lugtesans Frø, nødder, grønsager,

kød

Chrom Blodsukker Kød, mandler, grønsager, svampe, blåbær

Selen Hjerte, kredsløb, immunfor-svar, fertilitet Fisk, skaldyr,

hvidløg, frø, kød

Silicium Bindevæv, hud, hår, negle, immunforsvar Korn, frø, bønner,

grønsager

Jod Stofskifte, skjoldbruskkirtel Fisk, skaldyr, tang, havsalt

Vanadium Blodsukker Havregryn, karse, spinat, nødder

 

Test dit vitamin- og mineralbehov

Kig på listen over vitaminer og mineraler, og skriv i din journal ud for

hvert næringsstof hvilke nøgleord, som passer på dig. Måske kan du også

finde dem ved at sammenholde skemaet med dine faktiske spisevaner.

Du skal ikke begynde at tage enkelte vitaminer og mineraler. Man kan købe

udmærkede produkter med et højt indhold af dem alle. I Behandlingsnøglen kan

du finde mere specifikke forslag til enkelte vitaminer og mineraler, som du

kan bruge som supplement, hvis ikke du får nok glæde af det samlede tilskud.

Antioxidanter er en meget stor gruppe af plantestoffer, hvor forskerne til

stadighed finder nye eller opdager, hvordan allerede kendte stoffer har en

mere omfattende virkning end først antaget. Antioxidanter har vidt

forskellige funktioner i kroppen, hvor nogle er gode for leveren, andre for

huden og atter andre hjælper kredsløbet.

 

En forskergruppe i Danmark har undersøgt de mange videnskabelige rapporter

om antioxidanter og fundet, at flere af antioxidanterne enten ingen virkning

havde eller oven i købet kunne være farlige. I sammenligningen af de

forskellige studier indgik undersøgelser, hvor man har anvendt

antioxidanter, for eksempel betacaroten eller E-vitamin, i alt for høje

doser – og uden at tilføre de andre næringsstoffer. Det giver et skævt

billede af de sunde antioxidanter, som alle celler har brug for i

dagligdagen.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.