Mineraler og sporstoffer
Mineraler
Vores krop er afhængig af mineraler. Mineraler, hvor koncentrationen er
mindre end 1:50.000 af den samlede legemsvægt, benævnes sporstoffer.
Sporstofferne indgår i de enzymer, som styrer tusinder af kroppens
biokemiske processer. På trods af den beskedne forekomst er sporstofferne af
vital betydning for alle livsprocesser.
Mineraler: Kalk, fosfor, kalium, magnesium, natrium, klor og svovl.
Sporstoffer: Jern, jod, kobber, chrom, mangan, selen, silicium, zink og ca.
60 andre.
Sporstofferne er, som navnet antyder, kun til stede i meget små mængder i
kroppen. Men trods deres ringe mængde har de betydning for over 100
forskellige enzymer, som er med til at styre kroppens funktioner.
Kalk (calcium)
Kalk findes fortrinsvis i knogler og tænder, ca. 1,2 kilo i alt. Kalk findes
overvejende uden for cellerne, hvorimod magnesium findes inde i cellerne.
Forudsætningen for en god kalkoptagelse er, at der er nok D-vitamin,
magnesium og tilstrækkeligt med mavesyre til stede. C-vitamin er også
vigtigt for optagelsen af kalk.
Der er flere fødevarer, som hæmmer optagelsen af kalk, blandt andet spinat,
rabarber, te, kakao, tomat og persille, som alle indeholder oxalsyre.
Alkohol hæmmer optagelsen af D-vitamin, og overdreven brug af
afføringsmidler kan nedsætte optagelsen af kalk.
Mangelfølger
Kalk er et af de vigtigste mineraler ved knogleskørhed (osteoporose) Se
Behandlingsnøglen, side 243.
Kalk har endvidere betydning for en stribe enzymprocesser i kroppen og al
muskelaktivitet, herunder hjertemusklen. Ved kalkmangler kan der opstå
vækstforstyrrelser, bløde knogler, hjerteuro, muskelkramper, forskellige
psykiske ubalancer samt blå fingre og tæer.
Børn har et større behov for kalk, og den kalk som findes i grønne grønsager
og sesamfrø, er langt bedre optagelig end den kalk, som findes i mælk.
Drikker dit barn mælk, er ét til to glas (økologisk) mælk af en god kvalitet
at foretrække frem for alt for mange mælkeprodukter tilsat sukker.
Fosfor
Fosfor er hovedsagligt koncentreret i knogler og tænder. Her findes 90 % af
de ca. 700 gram fosfor, som findes i kroppen. Fosfor optages i tarmen og
udskilles med urinen. Fosfor og kalk optræder næsten altid sammen, og de
arbejder tæt sammen. D-vitamin er forudsætningen for udnyttelsen af fosfor,
der findes i overdreven mængde i sodavand, især cola, samt pølser, ost,
mælkedesserter, brød og færdigretter. Fosfor binder sig til kalk og kan øge
risikoen for knogleafkalkning. Da fosfor er syredannende, mobiliseres kalk
fra knoglerne for at afbalancere syre-basebalancen, og når der mangler kalk
i knoglerne, bliver de skøre. Det gælder både hos børn og voksne.
Fosfor er afgørende for energiproduktionen i cellerne og sørger desuden for,
at vi kan udføre muskelarbejde og opretholde kropsvarme.
Mangelfølger
Ses meget sjældent. Faktisk får de fleste for meget fosfor, som kan belaste
kalkbalancen, forårsage knogleafkalkning, skabe hyperaktivitet og forhøjet
fedtindhold i blodet og kramper i benene.
Kalium
Der findes 115-150 mg kalium i kroppen, heraf 98 % inden i cellerne. Mange
mennesker har kaliummangel, fordi de spiser for meget salt.
Kalium optages i tarmen, og overskydende kalium udskilles med urinen. Kalium
indgår i fordøjelsessafterne. Hos mennesker med magnesiummangel kan der
tillige opstå underskud af kalium. Udskillelsen af kalium øges ved
indtagelse af kaffe, sukker, alkohol, samt ved brug af vanddrivende medicin,
afføringssmidler og visse typer medicin. Overfunktion af skjoldbruskkirtelen
samt langvarig diarre og opkastning kan medføre kaliummangel.
Kalium er en elektrolyt, som sammen med natrium og klor sørger for at
opretholde elektrolyt-væskebalancen, en balance, der har vital betydning
for, at de enkelte celler har den korrekte spændingstilstand, så de kan
fungere optimalt.
Mangelfølger
Symptomerne på mangel af kalium, magnesium og B6 ligner hinanden, og det kan
derfor være en god ide at tage alle tre i kombination med de øvrige
næringsstoffer.
Mangel på kalium kan give muskelkramper, dårlig impulsledning i
nervesystemet, hjerterytmeforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser,
væskeansamlinger, forstoppelse, nedsat appetit, nervøs spiseforstyrrelse,
træthed, sukkersyge, allergi, hovedpine, led- og muskelsmerter, stress og
forhøjet blodtryk. Mange af symptomerne skabes på grund af for meget natrium
(salt) og for lidt kalium.
Magnesium
Magnesium indgår i over 300 enzymprocesser i kroppen. Mineralet findes
primært inden i cellerne i modsætning til kalk (calcium), som findes uden
for cellerne. Kroppen indeholder 20-30 gram magnesium, heraf 60 % i
knoglerne, 20 % i musklerne og resten fordelt i nerve-, kirtel- og levervæv.
Vanddrivende medicin, p-piller og flere andre slags medicin samt overforbrug
af alkohol øger udskillelsen af magnesium. Stærk kogning og stegning fjerner
magnesium fra maden. Ved sukkersyge, nyrelidelser og hormonelle
forstyrrelser ses ofte øget udskillelse.
Mangel på magnesium er langt mere udbredt end antaget, blandt andet på grund
af det overdrevne forbrug af mælkeprodukter samt for meget fosfor fra kød og
færdigretter.
Mangelfølger
Magnesiummangel fører til muskelkramper, muskelsvaghed, træthed og
hjerterytmeforstyrrelser.
Magnesiummangel kan også medføre nedsat immunforsvar og PMS (præmenstruelt
syndrom) Visse fødevareallergier kan opstå på grund af magnesiummangel.
Langvarig mangel giver åreforkalkning og øget risiko for blodpropdannelse
samt øget risiko for udvikling af sukkersyge, lavt blodsukker og anoreksi.
Andre mangelsymptomer retter sig mod de psykiske aspekter, og et tilskud af
magnesium kan derfor være med til at afhjælpe uro, nervøsitet, et
overbelastet nervesystem, lav smertetærskel eller andre problemer i muskler
eller nervesystem.
Natrium
Natrium (salt) er som kalium en elektrolyt og sørger sammen med kalium og
klor for spændingstilstanden mellem det indre og ydre af cellen, så den
fungerer optimalt. Natrium optages i mavesæk og tyndtarm, og 90 % udskilles
igen med sved og urin. De fleste mennesker i den vestlige verden spiser tre
til seks gange så meget salt, som de har brug for. Behovet er ca. 3 gram
dagligt, men de fleste spiser 5-20 gram. Hovedpinepiller med
acetylsalicylsyre og sodaholdige drikke kan også give for meget natrium.
Mangelfølger
Mangler ses kun ved visse nyresygdomme og overdreven sport eller hedeslag,
hvor der på grund af svedafsondring udskilles for meget natrium. Symptomerne
på natriummangel er blodtryksfald, kramper, apati, hovedpine, smerter i
læggene, kvalme, opkastninger og svimmelhed.
For store mængder af natrium kan give forhøjet blodtryk, migræne,
væskeansamlinger, hjerte-kredsløbsproblemer, vandladningsbesvær og mavesår.
Sporstoffer
Jern
Jern er det vigtigste spormineral for mennesket. Kroppen indeholder 4-6 gram
jern, som udgør ca. 65 % af hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. En
liter blod indeholder cirka 500 mg jern. 1000 mg C-vitamin om dagen
forbedrer jernoptagelsen op til 1000 gange. Hæmojern fra kød optages bedre
end jern fra planter, medmindre der er tale om et aminokeleret jerntilskud.
Uorganisk jern må frarådes, da det giver bivirkninger og optages dårligt.
Mange kvinder i menstruationsalderen og ældre mennesker mangler jern.
Jerndepoterne hos mænd vokser fire gange hurtigere end hos kvinder. For
meget jern kan øge risikoen for afkalkning, hvilket også kan ske for
ikkemenstruerende kvinder.
Børn, som drikker mange mælkeprodukter, risikerer jernmangel. Det samme
gælder, hvis man i det hele taget er dårligt ernæret, drikker for mange
garvesyreholdige drikke, har for lidt mavesyre eller mangler C-, B6-, B12-
vitamin, folsyre, zink, kobber, kobolt, molybdæn og/eller mangan.
Mangelfølger
Der er en lang række symptomer på jernmangel: udtalt bleghed, nedsat
modstandskraft mod infektioner, træthed, svækkelse og udmattelse, kraftig
hjertebanken ved lille anstrengelse, søvnbesvær, øm tunge, opadbuede og
rillede negle, hudsprækker ved alle kropsåbninger, ru, tør og rynket hud,
tørt og porøst hår, pletvis pigmentering, tørre og sarte slimhinder, mave-
tarmproblemer, øget udflåd og kraftige blødninger hos kvinder, øresusen,
ledsmerter, følelsesløshed i hænder og fødder, brændende fingerspidser og
nedsat koncentrations- og indlæringsevne.
Et dansk firma bruger i samarbejde med et norsk firma mange forskningskroner
på at udvikle de allerbedste jerntilskud, som er plantebaserede og
aminokelerede, så den bedst mulige optagelse sikres. Faktisk ved man, at et
sådant produkt bliver optaget fire gange bedre end andre jerntilskud. Der
indgår ikke blod fra dyr i produktet. Spørg i helsekosten eller på apoteket.
Jod
Jod er et livsvigtigt spormineral; kroppen indeholder 10-20 mg jod. Det
meste er oplagret i skjoldbruskkirtelen, resten i blodet og cellerne.
Jodmangel forekommer ret hyppigt på vores breddegrader, og bordsalt er
derfor tilsat jod. Over 200.000 mennesker i Danmark lider af struma, som
blandt andet kan skyldes jodmangel. Jodoptagelsen er afhængig af kobber og
zink, ligesom også C-vitamin er vigtigt for at beskytte det jodholdige
stofskiftehormon, thyroxin, som dannes i skjoldbruskkirtlen.
Mangelfølger
Jodmangel kan føre til struma eller lavt stofskifte med overvægt, træthed,
sløvhed, depression, blodmangel og lavt blodtryk til følge. Endvidere lav
puls og infektionsmodtagelighed, nedsat sexlyst og frugtbarhed samt lav
morgentemperatur.
Fortykkelse af huden og hævelse af ansigtet (myxødem) er ligeledes
jodmangelsymptomer.
Folk, som lever saltfattigt og ikke spiser fisk, bør være særligt
opmærksomme på at få jod, for eksempel fra tang.
Kobber
Kobber er et livsnødvendigt spormineral. Et voksent menneske indeholder 60-
125 mg kobber, som fortrinsvis findes i muskler, lever og hjerne. Kobber
optages i mavesæk og tyndtarm og udskilles via galde og afføring. Kobber har
betydning for optagelse af jern og B12. En lang række mineraler skal være
til stede, for at kobber optages korrekt.
Kobber indgår i en række enzymer og antistoffer, særligt i de enzymer, hvori
også zink indgår. Enzymer beskytter cellerne mod ødelæggelse af frie
iltradikaler. Kobber har stor betydning for celleånding, hæmoglobin (det
binder jern til hæmoglobin) og for pigmentdannelse i hud og hår samt ved
dannelse af bindevæv og visse fedtstoffer til hjernen. Kobber medvirker ved
omsætning af C-vitaminer, jod og proteiner.
Mangelfølger
Kobbermangel forekommer sjældent og da oftest i forbindelse med
fejlernæring, ekstreme slankekure og ved bulimi. Stor kobbermangel kan
ligesom for meget kobber forårsage aggressioner og depressioner.
Af mangelfølger kan nævnes diverse hudlidelser, pigmentsvind, hårtab og
tidlig gråhårethed, allergi, luftvejsproblemer, infektioner, stress og
stofskifteforstyrrelser. Kobbermangel kan øge risikoen for at udvikle
kredsløbs-lidelser og føre til oplagring af jern i leveren, så der opstår
blodmangel.
Chrom
Chrom er et livsnødvendigt spormineral, som vi har 2-6 mg af i kroppen.
Bundet i GTF-form (Glucose Tolerance Factor) findes chrom i leveren og
lagres i milt og knoglemarv. Chrom-ioner findes i alle cellekerner og på
celleoverflader, hvor de udgør en vigtig del af cellernes evne til at optage
insulin.
Optagelsen af chrom hæmmes af jern, mangan, kalk, zink og titan. I den
danske kost er chromindholdet under halvdelen af de anbefalede 50 mcg.
Insulin aktiveres af chrom og skal sammen med B3-vitamin og tre aminosyrer
regulere vores evne til at tolerere sukker.
Mangelfølger
Chrommangel kan være en vigtig faktor ved lavt blodsukker, sukkersyge og
muligvis ved udvikling af grå stær. Antallet af sædceller falder muligvis
ved mangel på chrom. Mangel på chrom kan også være medårsag til udvikling af
hjerte-kredsløbssygdomme samt vækstforstyrrelser hos fostre.
Det er ikke ligegyldigt, hvilket chromtilskud du vælger. Det skal indeholde
chromgær, som gør chromen let optagelig for kroppen. Produktet er
fremstillet på basis af videnskabelige studier og bliver i udlandet brugt af
læger til at behandle blodsukkerudsving ved diabetes 2 med meget fine
resultater. Og så er det uden bivirkninger. Spørg efter chromgær hos din
helsekostforhandler.
Mangan
Mangan er et livsvigtigt spormineral og indgår sammen med kobber og zink i
et vigtigt arbejde med at styre de mange frie iltradikaler, som kroppen selv
producerer, men som også bombarderer vores celler med udefrakommende
forurening og giftstoffer fra tobak, alkohol, junkfood og mad, som er
branket eller indeholder hærdet fedt. Kroppen indeholder 10-20 mg, som
hovedsagelig findes i knogler, indre organer, bindevæv, skjoldbruskkirtel,
hypofyse og tænder. Mangan findes også i alle cellekerner og i cellernes
åndingssystem, mitokondrierne. Mangan findes tillige i mørkt hår og hud samt
i øjets nethinde, som også består af mørk pigment. Mangan kan ikke lagres i
kroppen, og vi mister 4 mg mangan dagligt. Manganoptagelsen hæmmes af jern,
kalk, zink, fosfor, kobolt og sojaprotein samt af for lidt mavesyre. Vi skal
have det tilført hver dag, men optagelsen kan hindres, hvis vi spiser for
mange mælkeprodukter og for meget kød.
Mangelfølger
Mangan er vigtigt for cellernes iltningsprocesser og for omsætningen af mad.
I samarbejde med chrom regulerer mangan blodsukkerbalancen. Mangan fungerer
som en igangsætter ved dannelse af hormoner, specielt dannelse af
skjoldbruskkirtelens hormon, thyroxin. Mangan har også betydning for
testikelvæv og for mælkekirtlernes funktion. Mangan arbejder sammen med kalk
i knoglevæv, brusk og bindevæv og har derfor betydning for knogler og
tænder, herunder forebyggelse af huller i tænderne.
Selen
Kroppen indeholder 13-20 milligram selen, heraf 50 % i leveren. Resten
findes i cellerne, særligt i sædceller og kønskirtler. Selens biologiske
aktivitet minder meget om E-vitamins, men er betydeligt mere effektiv. Ved
E-vitaminmangel hæmmes optagelsen af selen. I Norden findes kun små mængder
selen i jorden, og med forurening, syreregn og udpining af jorden forværres
problemet. Derfor er selenmangel ganske almindelig, og al ny forskning tyder
på, at netop selen bør tilføres som ekstra kosttilskud til alle. Den daglige
gennemsnitskost indeholder 25-60 mikrogram. Det reelle behov er 100-200
mikrogram.
Selen er en meget aktiv antioxidant, som i samarbejde med andre anti-
oxidanter beskytter cellemembranerne mod ødelæggelse, så aldringsprocessen
bremses. De røde blodlegemer beskyttes af selen; det samme gælder vores
arveanlæg. Arveanlæg findes som bekendt i alle celler, og sker der en
forandring her, kan en celle lettere omdannes til en kræftcelle. Kræft-og
hjertesygdomme samt kredsløbslidelser som åreforkalkning og forhøjet
blodtryk forebygges ved indtagelse af organisk selen.
Mangelfølger
Hjerte-kredsløbslidelser, åreforkalkning og forhøjet blodtryk samt lavt
blodsukker og sukkersyge kan skyldes mangel på selen. Andre mangelfølger er
sterilitet, impotens, muskelfunktionsforstyrrelser, lever-, bugspytkirtel-,
led- samt hudlidelser. Alle degenerative processer og alderdomssvækkelse som
grå stær, huddegeneration, gigt og kræft kan skyldes mangel på selen.
I Danmark må man ikke angive på et selenprodukt, at det kan være
kræftforebyggende. Men i USA har myndighederne taget den nyeste viden om
selen til efterretning og tillader nu, at man på selenpræparater anfører, at
selen ifølge undersøgelser kan mindske risikoen for visse kræftformer, dog
med det forbehold, at der foreløbig er tale om videnskabelig dokumentation
af begrænset karakter.
Et dansk produkt indeholder en patenteret selengær, der især udmærker sig
ved at kunne dokumentere en meget høj optagelighed på næsten 90 % samt et
højt og ensartet indhold af den veldokumenterede og aktive selen, l-
selenomethionin. Det er præparatets høje kvalitetsstandard, som blandt andet
har bevirket, at det officielt er udvalgt til den internationale PRECISE-
undersøgelse, hvor 42.000 mennesker over en flerårig periode tager
selentilskud. Det er undersøgelsens mål at kunne dokumentere en eventuelt
forebyggende virkning.
Spørg efter det danske produkt med selengær hos din helsekostforhandler. Det
er i øvrigt det produkt, der er foretaget flest videnskabelige undersøgelser
på, og intet andet selenprodukt er så effektivt på grund af den store
biotilgængelighed.
Silicium
Silicium kaldes også for kisel. Kroppen indeholder 1-3 gram silicium, som
optages i tarmen, og hvorfra eventuelt overskud udskilles. Silicium minder
om kulstof og findes overalt i naturen. Kroppen udnytter organisk silicium
bedre end uorganisk silicium.
Silicium er forudsætning for normal knoglevækst. Sporstoffet styrker hud,
hår, negle og slimhinder, og det holder bindevævet elastisk. Silicium virker
styrkende på slimhinder og heler sår for eksempel i tarmsystemet. Silicium
styrker tillige blodkar og forhindrer gennemtrængning af det farlige LDL-
kolesterol. Silicium aktiverer makrofager, som er den del af vores
immunforsvar, som fungerer som skraldemænd og bogstavelig talt æder
affaldsstoffer, toksiner og andre komponenter, som ikke hører til i kroppen.
Mangelfølger
Typiske mangelsymptomer er sarte slimhinder, øget infektionsmodtagelighed,
særligt i bihuler og blære. Svage negle, slap hud, slapt bindevæv, eksem,
rynker, hårproblemer samt øget håndsved og kløe mellem fingre og tæer.
Siliciummangel kan også være medvirkende årsag til visse psykiske problemer
med uro i krop og sind og forskellige nervelidelser samt kredsløbslidelser.
Zink
Zink findes i alle celler og er en af de mest kendte antioxidanter. Kroppen
indeholder 1,5-3 gram zink, og størsteparten findes i sædvæsken, de røde og
hvide blodlegemer, i kirtler, i mellemøret samt i knogler, hud og muskler.
En gennemsnitskost giver kun cirka halvdelen af anbefalet dagsdosis, ca. 8
mg mod de anbefalede 15-20 mg. Udskillelsen af zink øges ved psykisk stress,
stærk svedafsondring, skællende hudsygdomme, sukkersyge og visse
nyrelidelser. Vanddrivende medicin og behandling med kortisonpræparater og
visse gigtmediciner øger ligeledes udskillelsen af zink.
Zink indgår i mere end 200 kendte enzymprocesser i kroppen og er vigtig for
alle celler, immunforsvar og normal celledeling.
Mangelfølger
Zinkmangel kan medføre problemer under graviditet, fostermisdannelser og
indlæringsproblemer hos børn samt nervøs spiseforstyrrelse. Ved alle typer
hudproblemer er der behov for zink. Hormonsystemet er afhængigt af zink.
Mangel på zink giver sig ofte udtryk i form af irritabilitet, nedsat
muskelstyrke og udholdenhed samt lavt blodsukker.
Det er en myte, at vi kun har brug for vitaminer om vinteren. Måske spiser
vi en anelse sundere om sommeren, men der ryger også meget ikke-mad ned:
alkohol, sodavand, is, slik, grillmad og chips.
En nyere engelsk undersøgelse under ledelse af forskeren Carlo Leifert
afslører, at grønsager gennem de sidste 50 år har mistet 24 % af deres
magnesiumindhold, 27 %
af jernindholdet og 46 % af calciumindholdet. I forhold til økologiske
grønsager og frugter indeholder de konventionelt dyrkede produkter alt i alt
40-60 % færre antioxidanter og næringsstoffer.
Kostens dårlige kvalitet, forurening og den moderne livsførelse betyder, at
mange vil have glæde af et kosttilskud hele året – både til forebyggelse af
mangelsygdomme og til at have mere at stå imod med.
Antioxidanter og ORAC-værdier
Antioxidanter neutraliserer de frie iltradikaler, som forskerne i dag er
sikre på har betydning for cellebeskadigelser og en lang række sygdomme.
Blandt vigtige antioxidanter kan nævnes A-, C-, og E-vitamin samt mineraler
som zink og selen.
Der er opstillet en måleenhed, som angiver den totale mængde af anti-
oxidanter i et fødemiddel. Måleenheden kaldes for ORAC (Oxygen Radical
Absorbency Capacity). I denne forbindelse er antioxidanterne ikke alene de
nævnte vitaminer og mineraler, men også sekundære plantestoffer som for
eksempel elaginsyre i bær, lycopen i tomat og vandmelon og phytinsyre i
fuldkorn, bælgfrugter og mange andre grønsager og frugter.
Kakaobønnen, svesker, bær, hvidløg og grønkål har særligt høje ORAC-
værdier. Blommer, broccoli, rødbeder, citrusfrugter, rød peberfrugt,
cayenne, kiwi, ingefær og gurkemeje ligger også højt på listen. Det samme
gælder for te, især grøn, hvid og rød te, rødvin og portvin.
Når surmælksprodukter holder sig bedre end mælk, skyldes det også
antioxidanter, som blandt andet produceres af de tilsatte
mælkesyrebakterier.
Visse lægeurter, der er gavnlige for kredsløbet, som for eksempel Crataegus-
arter (hvidtjørn) og Gingko biloba (tempeltræ), indeholder særligt mange
antioxidanter.
Naturen er et overflødighedshorn af forskellige antioxidanter, men én har
høstet særlig megen opmærksomhed, nemlig barkekstrakten Pycnogenol, som
udvindes af fransk strandfyr (Pinus maritima). De aktive stoffer i
ekstrakten, de såkaldte proanthocyanidiner, er yderst potente antioxidanter,
som har en neutraliserende effekt på skadelige frie radikaler. Forsøg viser,
at ekstraktens antioxidanteffekt er 20 gange kraftigere end C-vitamin og 50
gange kraftigere end E-vitamin. Desuden har den en understøttende virkning
på de to vitaminer, idet Pycnogenol sørger for, at de indgår på ny i
kroppens antioxidantkredsløb. Spørg i helsekostbutikken efter et
standardiseret produkt med Pycnogenol. Et standardiseret produkt garanterer
et minimumindhold af de virksomme stoffer.
Røde druer, en række bær og jordnødder indeholder resveratrol. Stoffet, der
virker som en kraftig antioxidant og planteøstrogen, har vist sig at
forebygge kræft.
Kakaobønnen indeholder polyfenoler, som er meget kraftige antioxidanter.
Mælk og sukker kan udviske antioxidanternes virkning. Så foretræk mørk
chokolade med et kakaoindhold over 70 %. Det er sundt i mindre doser, og
cirka 20 gram om dagen skulle være nok, hvis du vil forkæle dig selv og dit
helbred.
Vitaminer, mineraler – en kort oversigt over fødemidler
Vitaminer Betydning Kilder
A Immunforsvar, hud, øjne Gulerødder, spinat, lever,
levertran
B Stofskifte, nervesystem, blod, hud, hår Grønsager, frugter,
nødder, ølgær
C Immunforsvar, kredsløb, afgiftning Friske frugter og
grønsager
D Kalkoptagelse og knog-ledannelse Sollys, fede fisk,
levertran, avocado
E Immunforsvar, kredsløb, hormonsystem Planteolier, nødder,
kerner, fuldkorn
K Størkning af blod Dannes i sund tarmflora
Mineraler og de mest kendte sporstoffer
Kalcium Knogler, tænder, vækst, muskler, nerver Mælk, vand, korn,
grønsager
Magnesium Knogler, hjerte, nerver, blodsukker Korn, frø, nødder,
frugt, grønsager
Fosfor Vækst, knogler, tænder
Kød, kerner, mælk, sodavand
Kalium Væskebalance, muskler, nerver, blodtryk Kartofler, avocado,
bananer, grønsager, frugt
Natrium, salt Væskebalance, muskler og nerver Havsalt, som også
indeholder kalium, jod, m.v. Urtesalt
Jern Blod, immunforsvar, vitalitet, vækst Grønne grønsager,
abrikos, kød
Zink Hud, hår, fertilitet, smags- og lugtesans Frø, nødder, grønsager,
kød
Chrom Blodsukker Kød, mandler, grønsager, svampe, blåbær
Selen Hjerte, kredsløb, immunfor-svar, fertilitet Fisk, skaldyr,
hvidløg, frø, kød
Silicium Bindevæv, hud, hår, negle, immunforsvar Korn, frø, bønner,
grønsager
Jod Stofskifte, skjoldbruskkirtel Fisk, skaldyr, tang, havsalt
Vanadium Blodsukker Havregryn, karse, spinat, nødder.
Test dit vitamin- og mineralbehov
Kig på listen over vitaminer og mineraler, og skriv i din journal ud for
hvert næringsstof hvilke nøgleord, som passer på dig. Måske kan du også
finde dem ved at sammenholde skemaet med dine faktiske spisevaner.
Du skal ikke begynde at tage enkelte vitaminer og mineraler. Man kan købe
udmærkede produkter med et højt indhold af dem alle. I Behandlingsnøglen kan
du finde mere specifikke forslag til enkelte vitaminer og mineraler, som du
kan bruge som supplement, hvis ikke du får nok glæde af det samlede tilskud.
Antioxidanter er en meget stor gruppe af plantestoffer, hvor forskerne til
stadighed finder nye eller opdager, hvordan allerede kendte stoffer har en
mere omfattende virkning end først antaget. Antioxidanter har vidt
forskellige funktioner i kroppen, hvor nogle er gode for leveren, andre for
huden og atter andre hjælper kredsløbet.
En forskergruppe i Danmark har undersøgt de mange videnskabelige rapporter
om antioxidanter og fundet, at flere af antioxidanterne enten ingen virkning
havde eller oven i købet kunne være farlige. I sammenligningen af de
forskellige studier indgik undersøgelser, hvor man har anvendt
antioxidanter, for eksempel
SKRIBENT
NAVN PÅ SKRIBENT
Kort tekst om skribent