Knogleskørhed
Knogleskørhed
Andre betegnelser: osteoporose.
Knogleskørhed er en lidelse, der er karakteriseret ved svind af knoglevæv.
Herved mindskes knoglernes styrke og elasticitet, hvilket øger risikoen for
brud. Mange ældre får lårbensbrud, som kan være forbundet med varige gener,
indlæggelse på plejehjem eller komplikationer med døden til følge. Så
knogleskørhed er en alvorlig lidelse.
Knoglemassen topper hos kvinder midt i trediverne. Derefter mindskes den med
3 % pr. årti. Fra overgangsalderen går det hurtigere, hvor kvinder taber ca.
9 % af knoglemassen pr. årti. Det kan dog variere meget fra kvinde til
kvinde.
Dårlig udvikling af knoglerne i den første del af livet kan medføre større
risiko for knogleskørhed senere i livet.
Det er muligt at forebygge knogleskørhed og styrke sine knogler gennem
motion og sund levevis. Det er bedst at starte forebyggelsen allerede i de
unge år.
Årsager
- Biologiske
- Alder
- Arvelig disposition
- Slank bygning, tynde knogler
- Mangel på østrogen, ophørt menstruation, tidlig menopause
- Livsstils- og kostbetingede faktorer
- Mangel på motion
- Stress
- Mangel på vitaminer, mineraler, sporstoffer og fedtsyrer
- Dårlig næringsoptagelse. For eksempel for lidt mavesyre, der hæmmer kalciumoptagelse
- Meget syredannende kost, der trækker på knoglernes kalciumreserver
- Rygning (kan nedsætte knogletætheden med op til 25 %)
- Medicin (binyrebarkhormoner, afføringsmidler, vanddrivende midler, tyroksin m.v.)
Forebyggelse
Som det ses, hænger de fleste årsager til knogleskørhed sammen med livsstil
og kost, så derfor er det i høj grad muligt at styrke og pleje sine knogler.
Kostråd: Masser af phytoøstrogener: græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner,
sesam og mandler.
Basedannende kost og grønne grønsager.
1 spiseskefuld æblecidereddike 1-3 gange daglig kan stimulere mavesyren og
kalciumoptagelsen. Begræns indtagelsen af syredannende fødeemner som kød,
kaffe, sukker og alkohol. Sørg for, at kosten er rig på fibre (ikke klid,
der hæmmer kalciumoptagelse). Sørg for, at fordøjelsessystemet er i orden.
Vitaminer og mineraler: Især kalcium (½-1 gram dagligt), magnesium
(½-1 gram dagligt) og D-vitamin, men også silicium, zink, kobber, mangan og
bor er vigtige næringsstoffer. Der findes flere specifikke kosttilskud mod
knogleskørhed i butikkerne.
Urter: En kur med lægeplanter skal være målrettet mod årsagerne til
knogleskørhed og bør forebygge en forværring af tilstanden. Tag gerne en
naturopath med på råd.
Andet: Daglige øvelser og motion, der belaster de store knogler.
Undgå rygning.
SKRIBENT
NAVN PÅ SKRIBENT
Kort tekst om skribent