Allergifremkaldende stoffer
Hyppige allergifremkaldende stoffer
Pollen, husstøv, dyrehår, skimmelsvampe, tobaksrøg, gummi, harpiks, farvestoffer, parfume, kosmetik, insektstik, lægemidler og fødemidler.
Histaminholdige og histaminfrigørende fødemidler er bl.a. ost, rødvin, chokolade, det 3. krydderi, skaldyr, makrel, tun, jordbær, nødder, tomat, kartofler og peberfrugt.
Vær opmærksom på at mælkeprodukter, oksekød, svinekød, hvedemel (gluten) og æg også kan være allergifremkaldende.
Mælkebestanddele, evt. benævnt som laktose eller kasein, findes bl.a. i brød, chokolade, færdigretter, is, pølser og andet pålæg, slik, piller og vacciner. (Nogle mælkeallergikere tåler uhomogeniseret mælk, smør og fløde).
Vær opmærksom på nikkel i redskaber, penge, smykker (kontaktallergi) og i kosten.
Levnedsmidler med et højt nikkelindhold:
Kakao og chokolade, havregryn, mandler og nødder, pærer, svesker, bælgfrugter, bønner, sojaprodukter og fuldkornshvedebrød.
Levnedsmidler med middel nikkelindhold:
Blomkål, boghvede, broccoli, ris, spinat, dåsemad, indmad, salat, kartofler og te.
Levnedsmidler med lavt nikkelindhold: agurk, brød, fisk, frugt, gulerødder, hvidkål, kaffe, kød, løg, mælkeprodukter, porrer, vin, selleri, tomat og æg.
Farvestoffer (E-nr. 100-199): 102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 160a, b og c, 161g.
Konserveringsstoffer (E-nr. 200 299): 200, 201, 202, 203, 210, 211, 212,
213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 249, 250.
Sødestoffer: 951 (aspartam).
Smagsforstærker: 621 (det 3. krydderi, mononatriumglutaminat).
Ved ægte allergi skal der kun en lille del af et stof til for at udløse en
reaktion. Ved intolerance, som vi ofte ser over for fødemidler, skal der ofte større
mængder til, men reaktionerne kan være de samme. Overfølsomheden er dog
sværere at påvise ved diverse blodprøver og andre tests.
Der kan gå fra få minutter op til tre dage efter kontakten med stoffet, inden reaktionerne opstår.
Hvedemel, aspartam og det 3. krydderi kan ofte give hovedpine eller mentale symptomer som dårlig koncentration, „glasklokkefornemmelse“, træthed og andre ubehagelige symptomer, der er svære at definere.
Høfeber og allergiske krydsreaktioner
Er du f.eks allergisk overfor Birk, kan der opstå krydsreaktioner med en
stribe af de omtalte fødevarer, dog ikke nødvendigvis alle.
Birk
Æble (især grønne)
Kiwi
Blomme
Fersken
Kirsebær
Pære
Nektarin
Hasselnød
Kokosnød
Peanut
Mandel
Valnød
Paranød
Cashewnød
Kartoffel
Tomat
Gulerod
Krydderier
Krydderurter
Hassel
Elm
Bøg
Ask
Græs
Appelsin
Melon
Bønne
Kikærter
Linser
Ærter
Gråbynke
Banan
Melon
Purløg
Selleri
Pastinak
Persille
Krydderier
Krydderurter
Kurvblomster
Krysantemum
Kamille
Mælkebøtte
SKRIBENT
MARIANNE PALM
Biopat/Naturopath i biologisk medicin, Phytoterapeut og Psykoterapeut