Allergifremkaldende stoffer

Hyppige allergifremkaldende stoffer

Pollen, husstøv, dyrehår, skimmelsvampe, tobaksrøg, gummi, harpiks, farvestoffer, parfume, kosmetik, insektstik, lægemidler og fødemidler.

 

Histaminholdige og histaminfrigørende fødemidler er bl.a. ost, rødvin, chokolade, det 3. krydderi, skaldyr, makrel, tun, jordbær, nødder, tomat, kartofler og peberfrugt.

 

Vær opmærksom på at mælkeprodukter, oksekød, svinekød, hvedemel (gluten) og æg også kan være allergifremkaldende.

Mælkebestanddele, evt. benævnt som laktose eller kasein, findes bl.a. i brød, chokolade, færdigretter, is, pølser og andet pålæg, slik, piller og vacciner. (Nogle mælkeallergikere tåler uhomogeniseret mælk, smør og fløde).

Vær opmærksom på nikkel i redskaber, penge, smykker (kontaktallergi) og i kosten.

 

Levnedsmidler med et højt nikkelindhold: 

Kakao og chokolade, havregryn, mandler og nødder, pærer, svesker, bælgfrugter, bønner, sojaprodukter og fuldkornshvedebrød.

 

Levnedsmidler med middel nikkelindhold: 

Blomkål, boghvede, broccoli, ris, spinat, dåsemad, indmad, salat, kartofler og te.

Levnedsmidler med lavt nikkelindhold: agurk, brød, fisk, frugt, gulerødder, hvidkål, kaffe, kød, løg, mælkeprodukter, porrer, vin, selleri, tomat og æg.

 

Farvestoffer (E-nr. 100-199): 102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 160a, b og c, 161g.

 

Konserveringsstoffer (E-nr. 200 299): 200, 201, 202, 203, 210, 211, 212,

213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 249, 250.

 

Sødestoffer: 951 (aspartam).

 

Smagsforstærker: 621 (det 3. krydderi, mononatriumglutaminat).

 

Ved ægte allergi skal der kun en lille del af et stof til for at udløse en

reaktion. Ved intolerance, som vi ofte ser over for fødemidler, skal der ofte større

mængder til, men reaktionerne kan være de samme. Overfølsomheden er dog

sværere at påvise ved diverse blodprøver og andre tests.

Der kan gå fra få minutter op til tre dage efter kontakten med stoffet, inden reaktionerne opstår.

 

Hvedemel, aspartam og det 3. krydderi kan ofte give hovedpine eller mentale symptomer som dårlig koncentration, „glasklokkefornemmelse“, træthed og andre ubehagelige symptomer, der er svære at definere.

 

 

Høfeber og allergiske krydsreaktioner

Er du f.eks allergisk overfor Birk, kan der opstå krydsreaktioner med en

stribe af de omtalte fødevarer, dog ikke nødvendigvis alle.

Birk

Æble (især grønne)

Kiwi
Blomme
Fersken

Kirsebær

Pære

Nektarin

Hasselnød

Kokosnød

Peanut

Mandel

Valnød

Paranød

Cashewnød

Kartoffel

Tomat

Gulerod
Krydderier

Krydderurter

Hassel

Elm

Bøg

Ask

Græs

Appelsin

Melon

Bønne

Kikærter

Linser
Ærter

Gråbynke

Banan

Melon
Purløg
Selleri
Pastinak

Persille
Krydderier

Krydderurter

Kurvblomster

Krysantemum
Kamille
Mælkebøtte

SKRIBENT

MARIANNE PALM

Biopat/Naturopath i biologisk medicin, Phytoterapeut og Psykoterapeut

DIN ANNONCE KAN OPTRÆDE HER